Buah tangan dan air tangan Maklong.. Tak kira dari pasar raya atau pasar borong.. Segalanya disini..
Wednesday, March 23, 2011
Telur Ikan Mayong Ungkep
Ikan mayong yang dah siap dimasak taucu..
Hari ni maklong dapat ikan mayong yang agak segar.. tengok rupa pun tahu kan.. siap ada telur lagi.. bonuslah kiranya..
Ni lah ikan mayong.. dan dalamnya ada telur yang maklong masak ungkep..
Ni pulak rupa telur ikan mayong yang telah siap dimasak..
Hari ni maklong agak sebuk sikit.. tu yang dah uplod gambar tapi resepi tak timbul2.. maaf ye kepada kengkawan or anak2 yang singgah kt blog maklong yang belum lengkap tadi.. biasalah bila dah dapat gaji ni masuk bank keluar bank.. 1st yang maklong buat ialah bank in duit untuk mak maklong kat kampung.. walaupun tak banyak alhamdulillah.. dapatlah membuatkan mak maklong tersenyum.. ooppss..
Sebelum maklong pergi bank tadi maklong pergi pasar borong.. dari hari maklong beli ikan mayong yg kurang segar dimata maklong hari tu.. maklong dah berkira2 nak beli ikan yang sama.. tapi yang segar sikitlah.. baru sedap dimasak dan dimakan.. anak2 tak perasan pun.. laju je dorang makan.. tapi maklong yang siang ni kenal sangat ikan tu.. tak berapa ok.. tu yang nak makan pun tak berapa laju.. susah jugak jadi orang cerewet ni kan.. alhamdulillah hari ni maklong dapat ikan sebagaimana yang maklong nak.. siap ada telur lagi..
Maklong teruja sangat bila tengah potong ikan tadi terkeluar telur yang dah lama maklong tak jumpa.. dulu2 masa kat kampung adalah sesekali.. alamak..!! maklong nak buat masak apa telur ni.. maklong tanya paklong yang dari tadi macam pelik semacam tengok maklong terkial2 menyiang dan memotong ikan.. yalah selalunya maklong beli ikan dah siap bersiang.. paklong jawap pendek je.. ikutlah..
maklong pun malas nak masak beria2 telur ikan tu.. maklong ungkep jelah.. nak goreng dengan minyak.. takut meletup.. habislah tangan dan muka maklong berparut2 nanti.. bertambah buruklah muka yang dah sedia buruk ni.. nak tengok macamana maklong masak ungkep..
bahan:
1 mangkuk telur ikan
3 biji bawang putih ditumbuk
1 inci halia dihiris
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 biji tomato
sedikit kunyit hidup ditumbuk
garam & aji
sedikit daun bawang
cara:
panaskan minyak.. tumiskan bawang putih, halia, kunyit dan bawang besar.. hingga kekuningan.. masukkan telur ikan dan sediki air..
kecilkan api.. tutup kuali tulah yang dikatakan ungkep.. bahasa jawa..
sesekali kacau telur tadi supaya masak sekata.. tutup semula..
bila telur ikan telah masak.. masukkan tomato..
garam dan aji secukup rasa.. tutup api.. masukkan pula daun bawang..
sedap jugak rasanya.. maklumlah.. dah lama tak makan telur ikan yang macam ni..
telur ikan maklonng masak ungkep
dagingnya maklong masak taucu pedas sikit
kepalanya maklong simpan dulu kat peti ais..
No comments:
Post a Comment