Sunday, March 20, 2011

Kuih Bom Keledek




Sehari dua ni cuaca selalu mendung dan kadang2 hujan.. tu yang membuatkan perut selalu lapar semacam je.. tak kan nak makan nasi je kan.. jemu pulak..

Maklong rasa keledek ni dah banyak hari tergolek2 kat dapur maklong ni.. teringat pulak kelapa lebih buat tepek pisang hari tu yang maklong dah buat inti.. yg maklong simpan dalam peti ais.. maklong keluarkan..

Sebelum ni maklong selalu beli je kuih ni kat kakak jual kuih tepi jalan kat selayang jaya.. kalau kat tempat lain selalunya kuih bom dorang buat guna tepung pulut.. maklong lebih suka yang dibuat dari keledek ni..

Apakata maklong cuba buat kuih ni sendiri.. masa maklong anak dara sunti dulu ada jugak jeling2 mak buat kuih ni..jom kita sama2 tengok macamna resepi kuih bom maklong ni.. ingat ye.. resepi ni maklong gunakan keledek siam yang warna merah.. kalu keledek putih kene kurangkan tepung tau.. kalau tak, nanti kuih kita jadi keras.. kan tak sedap tuuu..

bahan:
3 cawan keledek yg telah direbus dan dilenyek
2 cawan tepung gandum
sedikit garam
100gm bijan
inti kelapa secukupnya

cara:
gaulkan keledek, tepung dan garam hingga sebati..
ambil sedikit doh.. leperkan dan bubuh inti didalamnya..
tutup dan bulatkan.. kemudian golek2an diatas bijan..
bila telah siap gorengkan didalam minyak yang telah dipanaskan dengan api yang sederhan..
bila kuih tersebut telah kekuningan angkat dan toskan..
sedia untuk dihidang untuk minum petang..

3 comments:

  1. wow!macam bes..kami balik nnt mak kne wat cmni ye..hehe

    ReplyDelete
  2. alahai~~ rasanya macam cek mek molek..
    cuma intinya je rasa lain.. bentuknya pun bulat.. hehe..
    kalau korang nak rasa boleh sgt mak buat.. tp cuti tu kena lama2.. kalau sekejap2 mana nak sempat.. macam hr tu.. banyak yg tk dapat nak masakkan kan tuk adik.. cian dia..

    ReplyDelete
  3. haha..xpe..cuti nnt sempat je..dulu blik cuti nk kawen..mmg biziiiii la kan..hihi

    ReplyDelete