Buah tangan dan air tangan Maklong.. Tak kira dari pasar raya atau pasar borong.. Segalanya disini..
Thursday, March 17, 2011
Karipap Inti Keledek
Lamanya dapur maklong tak berasap.. baru petang ni maklong teragak nak makan karipap hasil air tangan sendiri.. cucu maklong ikut sama memeriahkan dapur maklong hari ni..
sebab tinggal kami berdua je.. anak n menantu sulung maklong dah pindah kerumah sewa..
Sebenarnya.. intinya maklong buat pagi tadi.. dan maklong ada cuba buat beberapa biji untuk sarapan pagi.. tp, hasilnya sangat tidak memuaskan hati maklong.. petang tadi maklong cuba lagi selepas maklong tanya kawan maklong cara buat kulit karipap yang rangup..
Jom kita tngok resepinya..
bahan:
3 biji keledek dipotong dadu kecil
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
sedikit bilis*
2 sudu serbuk kari
garam & aji
cara:
tumbuk bahan bertanda (*).. tumiskan hingga kekuningan..
masukkan serbuk kari.. masukkan pula keledek dan air
garam dan aji secukup rasa..
masak sehingga keledek menjadi lembut dan keringkan airnya..
angkat dan sejukkan..
bahan untuk kulitnya:
4 cawan tepung gandum
2 sudu mentega dan 2 sudu minyak masak.. panaskan..
air yg dicampur 1 sudu garam..
cara:
masukkan tepung didalam bekas yang senang untuk menguli adunan..
lubang kan tepung dan siramkan minyak kedalam lubang tadi..
gaulkan sehingga sebati.. tuangkan air sedikit demi sedikit..
uli hingga doh menjadi lembut
sedia untuk dicanai.. isi intinya dan kelim..
goreng dengan api yg perlahan hingga garing..
sedap tak mak?bleh on bisnes tak?hehe
ReplyDeletehehe.. kira sedap jugaklah..
ReplyDeletebab bisnes tu mcm tak leh on je.. asyik dok berkelahi dgn syafiqa yg ikut2 sebok.. letih lo..