Buah tangan dan air tangan Maklong.. Tak kira dari pasar raya atau pasar borong.. Segalanya disini..
Saturday, March 12, 2011
Ikan Bakar
gambar atas ni gambar ikan yang telah dibakar..
yang ni gambar ikan yang belom dibakar.. dekat2 sama kan..
Hari ni semangat maklong untuk memasak kembali.. setelah hati maklong kembali tenang.. bila anak2 maklong yang kat Jepun bagitahu.. mereka dalam keadaan selamat..
hari ini tak ada lagi jishin.. wahhh.. maklong pun dah pandai cakap jepun..
Ikan cencaru ni maklong, pada awalnya nak buat goreng bersumbat.. tapi, bila maklong masuk dapur.. menantu maklong dah siap siang.. spontan maklong tukar menjadi ikan bakar bersambal..
Bahan2.. anak2 dah sediakan.. cili dah siap kisar.. bawang dah siap kopek.. langkah maklong seterusnya.. panaskan oven.. sambil tu maklong masak sambalnya..
bahan:
1kg ikan (apa2 ikan)
bahan untuk membuat sambal:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
3 batang serai
2 inci halia
5 sudu cili kisar
garam dan aji
cara:
kisar semua bahan diatas.. tumiskan hingga masak
rasa garam ajinya.. tutup api..
letak ikan dalam foil.. tuang sambal atas ikan..
bungkus rapat.. masukkan kedalam oven yg telah dipanaskan tadi
bakar 30 minit..
mudah kan..
sukanya anak2 maklong bila dapat makan resepi yang maklong baru cuba ni..
ikan bakar ni kami makan cicah dgn air asam..
No comments:
Post a Comment