Monday, March 14, 2011

Cucur Jagung


mula2 maklong buang kulit jagung.. pastu hiriskan..


masukkan semua bahan kedalam satu bekas.. bancuhkan..


jemputkan kedalam minyak yang telah dipanaskan dan goreng..


nilah rupa cucur jagung yang maklong masak petang tadi..

Cuaca petang tadi agak mendung dan kemudian hujan sekejap2 disebelah petang.. membuatkan perut maklong rasa lapar semacam je.. kebetulan maklong ada nak beli barang dapur.. maklong pun gerak ke NSK beli apa yang patut..

Mula2 teringin nak buat kek labu.. maklong pun ambil sebiji labu yang kecil je.. bila maklong nak bayar barang yang maklong dah pilih.. maklong terpandang longgokan jagung yang dijual dengan harga murah.. maklong terfikir pulak nak buat cucur jagung.. maklong pun angkat 3 tonggkol.. sebagai bahan utamanya..

Sampai je kat rumah maklong pun memulakan misi maklong untuk menyediakan resepi cucur jagung.. simpel je.. ni baru 1st time cuba tapi memang anak2 sapu licinnnn.. jom kita cuba..

bahan:
3 tongkol jagung dihiris
3 cawan tepung gandum
3 ulas bawang kecil hiris
3 biji cili hijau
1 biji telur
segenggam bilis ditumbuk hingga lumat
garam & aji

masukkan semua bahan2 diatas didalam satu bekas.. tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga bancuhan sebati dan agak cair..
panaskan minyak.. kemudian jemputkan bancuhan tadi kedalam kuali.. gorengkan hingga kekuningan.

3 comments:

  1. tgk cucur jagung,menantu mak kat sblh ni request buat bubur jagung :D..terliur la tu tgk jgung mak..haha

    ReplyDelete
  2. haha.. ingtkan request cucur jagung macam mak buat ni.. sedap u.. walaupun x cukup bahan..
    ala buat jelah.. bukan susah pun..

    ReplyDelete
  3. haha..insyaAllah..kne tunggu giliran..byk menu yg menanti untuk dicuba..hehe
    lps tsunami n gempa aritu,jarang masak beria..sebab nk tgk tv je..tak nak dok dapur lme2..
    nanti dah agak2 reda,bru leh ketang ketung kat dapur..hihi

    ReplyDelete