Buah tangan dan air tangan Maklong.. Tak kira dari pasar raya atau pasar borong.. Segalanya disini..
Friday, February 25, 2011
Sambal Sardin Campur Suhun
Hari ni maklong masak sambal sardin untuk makan tengahari.. maklong buat telur dadar untuk lauk tambahan dan timun jepun sebagai ulam..
suami maklong xde.. bolehlah masak sardin.. kalau ada mamang susahlah sikit.. sebab suami maklong x suka sardin.. x thulah sebab apa.. rasanya masa dok felda dulu dah selalu sgt mkn sardin kut..
memmng msa dok felda dulu.. hampir setiap hari.. lauk kita orang ialah sardin.. bilis.. telur.. kira lauk paling murah masa tu.. sekali2 je dapat makan ikan longgok..
Anak2 maklong suka sgt sambal sardin ni terutamanya maira dgn haris.. menantu maklong.. isteri siharis pun dah ikut2 suka jugak.. biasanya yg ada suhun2 msti dikaitkah dgn resepi yg kejawaan mcm kami yg sememngnya jawa.. hehe..
bahan:
1 tin besar sardin cap ayam
2 biji kentang potong kecil, goreng
sedikit suhun.. direndam
tomato dibelah 4..
20 biji cili api merah
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikiit belacan
air asam jawa, gula dan aji secukup rasa
cara:
tumbuk bawamg merah.. bawang putih.. cili api dan belacan..
panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg telah ditumbuk hingga kekuningan..
masukkan sardin.. suhun.. kntang dan tomato..
masukkan air asam jawa.. garam dan aji secukup rasa..
sedia untuk dihidang..
No comments:
Post a Comment